



Moghrabieh – kuleczkowe danie po arabsku
Opis: Moghrabieh to bliskowschodni odpowiednik kuskusu. Przepis na moghrabieh z mięsem, cieciorką i cebulą, posypane przyprawą ras el hanout.Składniki (na 4-5 osób):
- 1/2 kg moghrabieh
- 1/2 kg mięsa
- 3-4 średnie cebule, pokrojone w piórka
- Puszka cieciorki
- 2-3 łyżki masła klarowanego lub oliwy
- Listek laurowy
- 1 łyżka przyprawy ras el hanout
- 1 płaska łyżka sproszkowanego kuminu
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso podzielić na kawałki, dodać pokrojoną cebulę i przysmażyć na łyżce masła klarowanego. Dodać listek laurowy, przyprawę ras el hanout, sól, pieprz. Zalać wodą i dusić do miękkości mięsa. Odstawić, zlać wywar, mięso odłożyć na bok.
- W rondlu na łyżce masła klarowanego zrumienić moghrabieh, dodać gorącą wodę, pół łyżeczki soli i dusić pod przykryciem 10 minut. W dużym rondlu przysmażyć cebulę, dodać podgotowane moghrabieh, cieciorkę i zalać odlaną ilością wywaru z mięsa, aby składniki były przykryte płynem.
- Dusić do miękkości moghrabieh, około 10-15 minut. Zdjąć z ognia, doprawić sproszkowanym kuminem.
- Serwować według uznania – wyłożyć moghrabieh z cebulą i cieciorką do miseczki czy na talerz, na wierzch wyłożyć mięso lub przed wyłożeniem wymieszać wszystkie składniki. Podawać z sałatką lub jogurtem wymieszanym z czosnkiem i koperkiem.