




Mloukhieh
Opis: Mloukhieh to popularne danie w Egipcie, Libanie i Syrii. W zależności od kuchni ma formę bardziej płynną lub stałą. W naszej wersji podawana z jasnym grubym burgolem.Składniki:
- 1 puszka mloukhieh (800g)
- 1 kg mięsa z kurczaka
- 2 duże cebule, pokrojone w piórka
- 4-5 dużych ząbków czosnku, utłuczonych w moździerzu z łyżeczką soli
- Puszka pomidorów lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżka masła klarowanego
- Ulubione przyprawy do mięsa
Sposób przygotowania:
- Zawartość puszki z mloukhieh wyłożyć na sito, przelać wodą i odsączyć.
- Mięso pokroić w niewielkie kawałki, wymieszać z przyprawami i odstawić na pół godziny.
- W brytfannie rozgrzać masło klarowane i obsmażać mięso do złotego koloru. Dodać cebulę, smażyć na dużym ogniu mieszając, dodać czosnek i smażyć chwilę razem.
- Dodać pomidory lub pastę pomidorową rozmieszaną z wodą. Dodać odsączone mloukhieh, dokładnie wymieszać.
- Dusić na niewielkim ogniu około 15-20 minut. Dosolić do smaku.
- 1 szklankę kaszy burgul jasnej grubej przyprażyć na łyżce masła klarowanego. Zalać 1 i 3/4 szklanki wrzątku, posolić, przykryć i gotować na maleńkim ogniu przez 20 minut.
- Gorące mloukhieh podawać na kaszy. Można wzbogacić smak, posypując uprażonymi orzeszkami pinii.