


Makdousy z fasolki szparagowej
Opis: Ciekawa odmiana popularnej bliskowschodniej przekąski. Fasolka szparagowa z orzechami i czosnkiem, może być podawana od razu lub po kilku dniach jako kiszonka.Składniki:
- 0,5 – 1 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
- 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
- 0,5 główki czosnku
- 1 łyżeczka harrisy lub papryki czerwonej
- Sól do smaku (0,5 – 1 łyżeczka)
- 80-100 ml oliwy
Sposób przygotowania:
- Ugotować oczyszczoną i pokrojoną fasolkę al dente.
- Orzechy, czosnek i harrisę zemleć w malakserze lub maszynce do mielenia mięsa. Masa powinna zachować strukturę grubej kaszy.
- Wymieszać z fasolką, ułożyć ciasno w słoiku lub innym naczyniu i zalać oliwą.
- Potrawę można jeść od razu lub poczekać 3-4 dni, aby uzyskać kiszonkę na wzór makdusów.