








Ma’amoul (Ciasteczka z nadzieniem)
Opis: Ma’amoul to tradycyjne ciasteczka pieczone na Ramadan, Wielkanoc i Święto Pesach. Wypełnione daktylami, orzechami włoskimi lub pistacjami, są symbolem otwartości i pojednania.Składniki (na ok. 40 ciasteczek):
Nadzienie daktylowe:
- 200 g świeżych wypestkowanych daktyli lub pasta z daktyli
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżka nasion sezamu (opcjonalnie)
- Szczypta cynamonu lub sproszkowanego kardamonu
Nadzienie orzechowe (pistacjowe):
- 200 g drobno posiekanych orzechów (pistacji)
- 1/3 szklanki cukru
- 4-5 łyżek wody różanej
Ciasto:
- 250 g masła
- 125 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 500 g semoliny
- 1/4 szklanki cukru
- 2-3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
- 1-2 łyżeczki zmielonej przyprawy mahlep
Sposób przygotowania:
Nadzienie daktylowe:
- Daktyle zmielić lub bardzo drobno posiekać. Dodać olej, przyprawy i sezam. Zagnieść jednolitą masę, z której przygotować kuleczki wielkości większego orzecha laskowego.
Nadzienie orzechowe (pistacjowe):
- Wymieszać drobno posiekane orzechy z cukrem i wodą różaną.
Ciasto:
- W misce wymieszać mąkę, semolinę, cukier i mahlep. W garnuszku zagotować mleko z masłem.
- Przelać gorącą mleczno-maślaną mieszankę do miski i wybijać drewnianą łyżką do przestygnięcia ciasta. Dodać wodę z kwiatów pomarańczy.
- Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.
- Wyrobić ciasto na stolnicy przez około 5 minut. Uformować kulki wielkości orzecha laskowego.
- Rozpłaszczyć kulkę ciasta, włożyć kulkę nadzienia, zalepić i włożyć do foremki. Ugnieść palcami i energicznie uderzając foremką o deskę, wyjąć ciasteczko.
- Układać ciasteczka na wyłożonych papierem blaszkach i piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut do zrumienienia.
- Wystudzić, posypać cukrem pudrem i zajadać. Smacznego! Saha ła hana!