

Herbata po beduińsku
Opis: Napój podawany przez mieszkańców pustyni, beduinów. Jest słodka, aromatyczna i zawiera dodatek habaku – bazylii rosnącej na pustyni podczas miesięcy zimowych. Habak ma trudny do określenia bazyliowo-miętowy smak, nazywany „miętą biblijną”.Składniki:
- 2-3 łyżki czarnej herbaty liściastej
- Cukier według upodobań (herbata arabska jest z definicji słodka)
- 1 łyżeczka suszonego habaku (lub 2-3 gałązki świeżego)
- Woda (2-litrowy czajnik)
Sposób przygotowania:
- Wsyp herbatę do czajnika, dodaj cukier według upodobań i zalej wodą.
- Gotuj herbatę około 10 minut od momentu zagotowania wody.
- Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę suszonego habaku lub 2-3 gałązki świeżego.
- Podawaj bezpośrednio z czajnika, w którym się gotowała, do tradycyjnych w formie arabskich niedużych szklaneczek.