Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 3,5 kg
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 3,5 kg
139,00 zł 129,00 zł
szt.
Kiełbaski Sucuk (sujuk, sojok) czosnkowe, 250 g
Kiełbaski Sucuk (sujuk, sojok) czosnkowe, 250 g
18,90 zł 17,90 zł
szt.
Papryka wędzona, słodka mielona, 50 g
Papryka wędzona, słodka mielona, 50 g
7,50 zł 5,90 zł
szt.
Przyprawa do falafela, 50 g
Przyprawa do falafela, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Kumin ziarno, 50 g
Kumin ziarno, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Chałwa waniliowa, Durra 350 g
Chałwa waniliowa, Durra 350 g
22,90 zł 18,90 zł
szt.
Ajvar łagodny, 350 g
Ajvar łagodny, 350 g
17,90 zł 14,90 zł
szt.
Przyprawa marokańska, mieszanka, 50 g
Przyprawa marokańska, mieszanka, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Zielone oliwki ekstra libańskie, 2900 g
Zielone oliwki ekstra libańskie, 2900 g
69,90 zł 59,90 zł
szt.
Sambal Oelek, 370 g
Sambal Oelek, 370 g
12,90 zł 9,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Herbata po beduińsku - Beduin tea

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Herbata po beduińsku, beduin tea

Napój podawany prze mieszkańców pustyni, beduinów. Smak tej herbaty pozostaje na długo w pamięci. Jest słodka, aromatyczna i ma dodatek tego czegoś, co czyni tę herbatę tak wyjątkową - to habak. Habak to odmiana bazylii. Rośnie na pustyni podczas miesięcy zimowych. Habak bywa nazywany "miętą biblijną" i rzeczywiście ma trudny do określenia jednoznacznie bazyliowo-miętowy smak. Herbata po beduińsku to czarna herbata, gotowana w czajniczku, zwykle z cukrem, do której dodawanany jest habak. Herbata taka doskonale łagodzi pragnienie w czasie upałów, wspaniale rozgrzewa w chłodniejsze zimowe wieczory.

Przygotowanie herbaty po beduińsku to zaparzenie i zagotowanie herbaty liściastej. Na 2 litrowy czajnik bierzemy ok. 2-3 łyżki herbaty w zależności od preferencji mocy napoju. Słodzimy wg upodobań (herbata arabska jest z definicji słodka) i gotujemy ok 10 min. od momentu zagotowania wody. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę habakowego suszu (lub 2-3 gałązki świeżego jeśli mamy do niego dostęp).  

Herbata arabska, herbata po hassańsku, herbata po beduińsku najpyszniej smakuje podawana bezpośrednio z czajnika, w którym się gotowała, do tradycyjnych w formie arabskich niedużych szklaneczek.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

19 marca 2017

Miałem przyjemność zaparzyć i delektować się herbatą Do Ghazal, jest przepyszna. Świetnie też smakuje z dodatkiem mleka zagęszczonego niesłodzonego

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl