
Tysije na śniadanie
Opis: Danie śniadaniowe z cieciorki, często jedzone ze wspólnej miski. Miękkość cieciorki, smak sezamu, czosnku i cytryny w sosie, chrupkość grzanek z chleba i orzechów.
Składniki:
- 30 dag suchej cieciorki
- 4-6 łyżek tahini
- 1-2 ząbki czosnku
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 placek chleba khobez (pita)
- Garść orzechów pinii lub nerkowca
- 2-3 łyżki masła klarowanego lub 2 łyżki masła i 3 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
- Cieciorkę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować z łyżeczką soli i szczyptą sody (opcjonalnie).
- Chleb pokroić w kostkę o boku 1 cm i uprażyć w piekarniku na złocisty kolor.
- Na patelni rozpuścić masło, włożyć orzechy i smażyć na złotobrązowy kolor.
- 1/3 ugotowanej cieciorki rozdrobnić na pastę, dodać czosnek, cytrynę i tahini, wymieszać z wodą z gotowania cieciorki do uzyskania pasty o gęstości miodu.
- Do miski włożyć pozostałą cieciorkę, zalać pastą, wierzch posypać grzankami, uprażonymi orzechami i polać gorącym masłem. Podawać natychmiast.
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Tysije na śniadanie Danie śniadaniowe z cieciorki. Na Bliskim Wschodzie często jedzone ze wspólnej miski. Danie świąteczne, dość wykwintne przez dodatek masła i orzechów, często przygotowywane jako zamiennik drogiego mięsa w diecie. Miękkość cieciorki, smak sezamu, czosnku i cytryny w sosie cieciorkowym, chrupkość grzanek z chleba i orzechów, delikatny ale wyrazisty smak masła klarowanego – taka mieszanka daje wyśmienity, zaskakujący efekt. Tysije rozgrzewa, łączy przy stole, smakuje wybornie i daje energię na cały dzień! Składniki na 4-5 osób 30 dag suchej cieciorki 4-6 łyżek tahini 1 – 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 placek chleba khobez (pita) garść orzechów pinii lub nerkowca 2- 3 łyżki masła klarowanego lub 2 łyżki masła i 3 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie Cieciorkę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować z łyżeczką soli i szczyptą sody (opcjonalnie dla szybszego ugotowania się cieciorki). Cieciorka powinna być ugotowana „al dente”, nie powinna się rozpadać (ok. 1 godzina gotowania). Podczas gotowania zbierać szum, który będzie pojawiał się na powierzchni wody. Chleb pokroić w kostkę o boku 1 cm i uprażyć w piekarniku na złocisty kolor. Na patelni rozpuścić masło włożyć orzechy i smażyć na małym ogniu na złotobrązowy kolor. 1/3 ugotowanej cieciorki widelcem lub tłuczkiem rozdrobnić na pastę, dodać czosnek, cytrynę i tahini. Dodać wody z gotowania cieciorki do uzyskania pasty o gęstości miodu. Do miski włożyć pozostałą odsączoną gorącą cieciorkę. Zalać przygotowaną pastą (sosem). Wierzch posypać grzankami z chleba, uprażonymi orzechami i polać gorącym masłem ze smażenia orzechów. Można danie układać w misie warstwami – np. cieciorka, sos, cieciorka, sos, grzanki, orzechy. Natychmiast podawać gorące. Saha ła hana! Smacznego 🙂