Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Herbata cejlońska Alwazah 400g
Herbata cejlońska Alwazah 400g
31,90 zł 25,90 zł
szt.
Herbata cejlońska, 1000 g
Herbata cejlońska, 1000 g
49,00 zł 44,90 zł
szt.
Woda różana, 250 ml
Woda różana, 250 ml
9,90 zł 7,90 zł
szt.
Przyprawa do indyka (Shish taouk ahmar), 50 gr
Przyprawa do indyka (Shish taouk ahmar), 50 gr
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 454 g
Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 454 g
19,90 zł 15,90 zł
szt.
Herbata cejlońska z kardamonem, Alwazah 400g
Herbata cejlońska z kardamonem, Alwazah 400g
31,90 zł 27,90 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Abido, 500 gr
Zatar (Zaatar) Abido, 500 gr
19,90 zł 16,90 zł
szt.
Chili Con Carne 50 g
Chili Con Carne 50 g
5,60 zł 5,60 zł
szt.
Czarnuszka 250 g
Czarnuszka 250 g
24,90 zł 22,90 zł
szt.
Herbata cejlońska Horsehead, 400 g
Herbata cejlońska Horsehead, 400 g
33,90 zł 32,90 zł
szt.
Kumin mielony, 50 g
Kumin mielony, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Estragon, liście suszone, 20 g
Estragon, liście suszone, 20 g
4,90 zł 4,90 zł
szt.

Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g

MoghrabieKhater.jpg
  • promocja
Dostępność: brak towaru
Cena: 15,90 zł 17,90 zł 15.90
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g

Gruba postać tradycyjnego w krajach Magrebu dodatku do dań.

Opakowanie 0.9 kg

 

WIKIPEDIA: Kuskus (arab. kaskasa – tłuc, rozbijać) – tradycyjny produkt spożywczy łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Wywodzi się z krajów Maghrebu (północno-zachodnia Afryka) i ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu 1 mm otrzymywanych z pszenicy twardej. Tradycyjnie był materiałem odpadowym przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Gruba pozostałość z mielenia pszenicy była odsiewana z mąki, namaczana w wodzie, oprószana właściwą mąką i sprzedawana jako kuskus. Współcześnie kuskus częściej produkuje się z mąki pszennej, wody i dodatków. Otrzymany granulat jest przesiewany przez sita o odpowiedniej średnicy. Jednak w handlu wciąż można spotkać kuskus produkowany z rozdrobnionych ziaren pszenicy, choć najczęściej przy udziale nowoczesnych technologii.

Kuskus gotuje się na parze, ponad gotującym się mięsem i warzywami, lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki. Podaje się go z różnymi dodatkami, przede wszystkim z baraniną. Do kuskusu można podać także drób oraz rybę lub przesmażyć razem z warzywami, np. z dynią, bądź zalać przyprawionym bulionem.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl