>PRZEPIS< Szakszuka głód oszuka
SZAKSZUKA - warzywa, jajka, przyprawy. Nieskomplikowane danie śniadaniowe.
Dostępność: dostępny
>PRZEPIS< Ciasteczka Qatayef
Arabskie ciasteczka. Niezwykłe ciasteczka, doskonały deser. Spożywany przez okrągły rok, szczególnie w czasie Ramadanu. Deser przygotowuje się w dwóch etapach - pierwszy to smażenie placuszków, drugi to nadziewanie i podawanie polanych syropem, posypanych orzeszkami.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Arabskie sushi
Danie żart. Bo gotowanie nie musi być śmiertelnie poważne. My lubimy się gotowaniem bawić. Nawet jeśli mamy na myśli tylko pomysł na kolację. Albo szybką przekąskę dla przyjaciół. Przecież kuchnia fuzion jest teraz tak modna ;) Więc robimy dziś...: arabskie sushi.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Rożki z ciasta youfka
Przekąska na zimno, ciepło, obiad - przepis na efektowne danie uniwersalne!
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Ouzi czyli płaty ciasta youfka nadziewane ryżem z mięsem i groszkiem
Potrawa po upieczeniu przypominająca nadziewane bułeczki. Jest wiele odmian ouzi - różnią się głównie zawartością, czyli farszem. My lubimy ouzi faszerowane ryżem z mięsem i groszkiem. Prosty przepis, dostępne składniki, nieskomplikowane wykonanie. A jaki efekt! I smak! Warto wypróbować i zakoczyć najbliższych.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Baba Ghanoush, inaczej mtebbal
Uwielbiam bakłażany. Warzywo, które w nieprzetworzonej postaci jest... ładne. Lśniąca napięta skórka, piękny, głęboki kolor czerni fioletowej. Bakłażan świetnie się komponuje z czosnkiem. Ulubiona potrawa z pieczonego bakłażana to pasta z dodatkiem tahini, czosnku, jogurtu, oliwy to baba ghanoush.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Okra z pomidorami, cebulą i czosnkiem
Pyszny warzywny gulasz, dla chętnych z dodatkiem mięsa. Podawany z ryżem jako danie obiadowe, kolacyjne czy przekąska z pitą zachwyci delikatnością smaku.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Hommos, humus (Msabaha na sposób damasceński)
To pyszne danie przekąskę można przygotować z suszonej cieciorki. Jest jednak praktyczny, znacznie szybszy sposób na przygotowanie porcji hommosu /hummusu/ - wystarczy otworzyć puszkę. No prawie. Danie z puszki wymaga odpowiedniego dopieszczenia smaku czyli... po prostu doprawienia. To nic skomplikowanego.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Hommos, humus z gotowanej cieciorki
Dobry hommos (hummus) musi być lekko kwaskowaty, z wyczuwalnym smakiem czosnku i oliwy. Podawaj hommos z kawałkami arabskiego chleba, miękkiego lub przypieczonego, i natką pietruszki (która doskonale oczyszcza oddech z czosnkowego aromatu;)
Hommos można przygotować z suszonej cieciorki lub z cieciorki z puszki. Preferujemy ten pierwszy sposób i taki przepis zamieszczony jest poniżej.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Ajran - jogurtowy napój
Lubimy ten jogurtowy bliskowschodni napój. Przygotowujemy go z czosnkiem (doskonale leczniczy i zapobiegając na niepewną pogodę;), miętą suszoną i świeżą. Latem dodajemy mniej wody a sporo lodu. Równie świetny jest z utartym ogórkiem zielonym (taka nasza ajranowa wariacja).
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Mloukhieh, molokheya, mulukhiya... z kurczakiem
Mloukhieh to daleki kuzyn szpinaku. Po łacinie - Corchorus Corchorus L. W kuchni bliskowschodniej (głównie w Egipcie, Libanie, Syrii) bardzo popularna jest potrawa w oparciu o mloukhieh i tak samo się nazywająca. W zależności od kuchni i tradycji mloukhieh ma formę bardziej płynną, niemalże jak zupa lub bardziej stałą.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Makdousy z fasolki szparagowej
Ciekawa odmiana popularnej bliskowschodniej przekąski. Fasolka szparagowa i orzechy włoskie - pyszności :)
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł