>PRZEPIS< Zupa z dyni z czerwoną soczewicą, kardamonem i arabskimi grzankami
Bardzo lubimy zupę dyniową. Dodatek czerwonej soczewicy, kardamonu i przyprawy ras el hanout nadaje tej zupie dyniowej bliskowschodniego charakteru i wzbogaca smak, a grzanki z chleba arabskiego są świetnym dodatkiem, dzięki któremu zupa jest doskonale sycąca.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Zupa z czerwonej soczewicy. Szorobat adas
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Wątróbka z kurczaka z cebulką i czosnkiem
Przygotowanie wątróbki wg tego przepisu zajmuje kilkanaście minut. Danie bardzo proste w wykonaniu i ilości składników, ale bardzo smaczne i pożywne. W krajach arabskich, podczas postu czyli Ramadanu, chętnie jedzone na posiłek przed wschodem słońca, ze względu na zawartość żelaza i innych wartości odżywczych.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Tysije na śniadanie
Danie śniadaniowe z cieciorki. Na Bliskim Wschodzie często jedzone ze wspólnej miski. Danie świąteczne, dość wykwintne przez dodatek masła i orzechów, często przygotowywane jako zamiennik drogiego mięsa w diecie. Tysije rozgrzewa, łączy przy stole, smakuje wybornie i daje energię na cały dzień!
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Thoum (tuom). Krem czosnkowy najlepszy
Sos, krem czosnkowy, od którego jesteśmy uzależnieni. Ma kremową, nieco sztywną konsystencję, świetnie pasuje do pieczonego kurczaka, do shawarmy. Rozsmarowany na picie lub chlebie jest wspaniałą bazą do charakternej kanapki.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Tabbouleh - zielona pietruszka rządzi
Najprawdopodobniej najbardziej popularna bliskowschodnia sałatka. Podawana jako mezze, dodatek do dań głównych, samodzielne danie. Świetna propozycja dla wegetarian. Proste wykonanie, pyszne danie, kwintesencja arabskiej kuchni.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Szakszuka głód oszuka
SZAKSZUKA - warzywa, jajka, przyprawy. Nieskomplikowane danie śniadaniowe.
Dostępność: dostępny
>PRZEPIS< Sos Tahini
Sos tahini to mieszanka pasty sezamowej tahini, naturalnego jogurtu, czosnku i soku z cytryny używana w kuchni arabskiej jako dodatek do niemal każdego dania. Tahini sos podaje się jako dip do smażonego kalafiora lub sos, którym skrapia się sałatkę; do dań głównych z ryb i owoców morza, a także np. polewa się sosem burgery z kafty czy kanapki z chleba arabskiego. Nieodzowny dodatek do falafela i shawarmy.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Smażony ser halloumi
Ser należy smażyć w ostatniej chwili i serwować gorący prosto z patelni. Przyjemnie słony, trochę podobny do dojrzałej mozzarelli, smażony ser halloumi najlepiej smakuje w najprostrzej postaci - z kilkoma plasterkami pomidora. Smażony ser halloumi nadaje się na przekąskę albo na kolację.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Smażony kalafior podany na sposób arabski
Smażony kalafior polany sosem tahini stanowi doskonałą przekąskę lub danie na kolację
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Sernik chałwowy
Sernik dla smakoszy chałwy! Zauroczyła mnie prostota wykonania, a przede wszystkim - dodatek ulubionej chałwy sprawiający, że klasyczny sernik zyskał orientalny charakter.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Ser halloumi zapiekany w trójkątach z pity
Halloumi to ciekawy ser jest. Pochodzi z Cypru, jest popularny w krajach Bliskiego Wschodu i Grecji. Ze względu na wyższą od innych serów temperaturę topnienia świetnie nadaje się do gotowania, smażenia, grillowania. Dlatego świetnie nadaje się do przygotowania tej ekspresowej, lekkiej przekąski np. na śniadanie.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł