Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Przyprawa do kibbe, kibby, drobno mielona, 50g
Przyprawa do kibbe, kibby, drobno mielona, 50g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 800 g
Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 800 g
34,90 zł 28,90 zł
szt.
Miseczka z ceramiki do dań ∅ 13 cm
Miseczka z ceramiki do dań ∅ 13 cm
10,90 zł 9,90 zł
Daktyle Medjoul (medjool, medjul), królewskie, 1 kg
Daktyle Medjoul (medjool, medjul), królewskie, 1 kg
75,00 zł 69,00 zł
szt.
Woda różana, 500 ml
Woda różana, 500 ml
16,90 zł 14,90 zł
szt.
Biały miękki ser śniadaniowy 60%, YAYLA, 1500 g
Biały miękki ser śniadaniowy 60%, YAYLA, 1500 g
43,90 zł 34,90 zł
szt.
Przyprawa do Makloubeh, 50 g
Przyprawa do Makloubeh, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Szklaneczki do herbaty 115 ml. Komplet 12 szt.
Szklaneczki do herbaty 115 ml. Komplet 12 szt.
39,90 zł 35,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 16 kg
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 16 kg
480,00 zł 399,00 zł
szt.

>PRZEPIS< Rożki z ciasta youfka

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Rożki z ciasta youfka

My wykorzystaliśmy nadzienie przygotowane do ouzi, czyli ryż z mięsem i groszkiem. Ale można użyć dowolnego - ze szpinaku, z mięsa, z białego sera z czarnuszką, pietruszką czy miętą. Nadzienie musi być dość zwarte, by nie wypływało z rożka podczas pieczenia. Danie nie jest bardziej pracochłonne niż rodzime pierogi (bo ciasto przecież gotowe) a efektowne i może stanowić świetne urozmaicenie domowej kuchni.

Ugotować ryż - na łyżce masła klarowanego (ewentualnie oleju) podsmażyć garść makaronu szarije. Jak lekko zbrązowieje wsypać ryż i zalać podwójną ilością wody w stosunku do ilości ryżu. Doprowadzić do wrzenia, posolić. Przykryć i gotować na maleńkim ogniu ok. 15 min. Dodać odsączony groszek i mięso podsmażone na patelni na łyżce oliwy, doprawione do smaku przyprawą do shawarmy, solą, pieprzem. Wymieszać zawartość garnka, ustawić na małym ogniu i mieszając od czasu do czasu pozwolić "dojść" potrawie (ok. 15 min.)

Przygotować pasy ciasta youfka (ewentualnie fillo) o wymiarach ok. 6 x 30 cm, posmarować rozpuszczonym masłem klarowanym. Na jeden koniec pasa nałożyć porcję nadzienia (ok. 1 płaska łyżka). Założyć róg przykrywając nadzienie. Złożyć prostopadle do długiej krawędzi - rożek się zaczyna tworzyć. Złożyć po raz kolejny, tym razem po przekątnej. I jeszcze raz prostopadle do krawędzi. Powtarzać składanie do końca pasa ciasta. Ewentualną końcówkę założyć pod spód rożka. 

Rożki ułożyć na papierze do pieczenia, obficie posmarować rozpuszczonym masłem klarowanym. Posypać kilkoma ziarnami uprzednio podprażonych orzeszków pinii. Piec do zarumienienia ciasta w tem. ok 180 st. C. Podawać z dowolnym dodatkiem. Nam smakowało z jogurtem i oliwkami. Może być z zieloną sałatą. Świetnie smakują jako przekąska na zimno zabrana do pracy czy szkoły. Smacznego :)
 

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl