Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Koncentrat, syrop z róży, ok. 2,8 l
Koncentrat, syrop z róży, ok. 2,8 l
49,90 zł 43,90 zł
szt.
Sambal Oelek, 370 g
Sambal Oelek, 370 g
12,90 zł 9,90 zł
szt.
Konfitura różana, 430 g
Konfitura różana, 430 g
16,90 zł 13,90 zł
szt.
Pismaniye, pismanije "Kłębki bawełny", 250 g
Pismaniye, pismanije "Kłębki bawełny", 250 g
19,90 zł 17,90 zł
szt.
Kolendra - liście suszone, 20 g
Kolendra - liście suszone, 20 g
5,20 zł 5,20 zł
szt.
Pasta daktylowa, 900 g
Pasta daktylowa, 900 g
16,90 zł 14,90 zł
szt.
Woda z kwiatów pomarańczy, 250 ml
Woda z kwiatów pomarańczy, 250 ml
9,90 zł 7,90 zł
szt.
Przyprawa do wołowiny, Virginia Steak, 50 g
Przyprawa do wołowiny, Virginia Steak, 50 g
7,70 zł 5,90 zł
szt.
Czarnuszka 250 g
Czarnuszka 250 g
24,90 zł 22,90 zł
szt.
Woda z kwiatów pomarańczy, 500 ml
Woda z kwiatów pomarańczy, 500 ml
16,90 zł 14,90 zł
szt.

Przerwa w wysyłkach 30.10. - 03.11. br

WAŻNA WIADOMOŚĆ!
w tygodniu 30.10-3.11. br, z powodu świąt w Polsce i Niemczech, nie będziemy realizować wysyłek z arabskie.pl. Zamówienia złożone w tygodniu poprzedzającym tydzień świąteczny będą miały wydłużony czas realizacji. Prosimy o uwzględnienie powyższego przy planowaniu zakupów.

>PRZEPIS< Paluszki panny młodej czyli arabskie sajgonki ;)

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Skoro mieliśmy arabskie sushi, to czemu nie mielibyśmy mieć arabskich sajgonek? ;) Bo te smaczne zawijańce z ciasta fillo z nadzieniem serowym i mięsnym bardzo przecież popularne dalekowschodnie danie przypominają, czyż nie?

W języku arabskim danie to nazywa się dość zaskakująco - paluszki panny młodej - asabe al arosa :))

Takie paluszki występują w arabskiej kuchni w wielu odmianach - na słodko lub na słono.
W każdej rodzinie, w kuchni każdej gospodyni nadzienie może mieć inny smak i charakter nawet jeśli teoretycznie mówimy o tej samej potrawie. W paluszkach jednej gospodyni znajdzie się ser akawi u innej szpinak i biały ser, wg jeszcze innej jeśli paluszki to tylko z fetą i pietruszką. Warto poeksperymentować z nadzieniem i znaleźć swoje ulubione.

Składniki: Na ok. 25 szt. długości 6-7 cm. 


nadzienie serowe:

  • 200 g sera feta lub białego
  • 1 łyżeczka suszonej mięty lub garść świeżej posiekanej
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

nadzienie mięsne:

  • ok. 8-10 płatów ciasta fillo (50 kawałków o wymiarach ok. 10 x 20 cm)
  • 2-3 łyżki rozpuszczonego dobrego masła lub masła klarowanego


Przygotowanie


farsz serowy: ser rozgnieść widelcem, dodać miętę, posiekaną piertruszkę. Doprawić do smaku. Ser feta nie wymaga solenia! Przynajmniej ten ser, którego ja używam jest dość słony.

farsz mięsny: na suchej patelni przez chwilę uprażyć orzeszki pinii. Dodać masło klarowane lub olej, posiekaną cebulę i posiekane daktyle lub rodzynki. Gdy cebula zmięknie, odłożyć wszystko do miseczki. Na maśle klarowanym lub oleju krótko przysmażyć mięso, dodać cebulę z orzeszkami i daktylami, melasę z granatów, przyprawy, kolendrę, posolić. Wymieszać do połączenia się składników. Odstawić, by farsz przestygł.

Ciasto filo pokroić w prostokąty ok. 10 x 18-20 cm.
Ponieważ ciasto filo jest cieniutkie lepiej jest brać po 2 płatki na jednego paluszka. Prostokąt składający się z dwóch warstw ciasta delikatnie posmarować masłem. Na jednym z końców ułożyć łyżkę nadzienia, zawinąć ciasto na ok. 1 cm po dłuższych bokach przykrywając nadzienie a następnie zwinąć dość ciasno wzdłuż krótszego boku w zgrabny rulonik. Dla rozróżnienia smaków moje paluszki z mięsem mają kształt ruloników, te z serem są nieco bardziej płaskie.

Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia końcówką ciasta do spodu. Po wierzchu posmarować odrobinę masłem. Piec w temperaturze ok. 180 st. C do zrumienienia się ciasta. Ciasto filo po upieczeniu jest chrupkie, cieniutkie, rozwarstwiające się.

Takie wytrawne paluszki najlepiej podawać na ciepło np. z sałatką. Najlepsze zaraz po przygotowaniu. Ale na zimno też dobrze smakują.

Saha ła hana!
Smacznego :) 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl