>PRZEPIS< Kusa mahszi (kousa mahshi) - kabaczki faszerowane w sosie pomidorowym z miętą

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Warzywa faszerowane to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej. Mahszi znane są również w kuchni bałkańskiej, cypryjskiej, śródziemnomorskiej. Mahszi można można przygotować z różnych warzyw - lubimy faszerowane papryki, lubimy faszerowane pomidory z grubą skórką. Możemy faszerować bakłażany i cebule. Albo ziemniaki. Jebra (dolma) to faszerowane liście winorośli. Zdrowe smaczne dania - doskonałe źródło zdrowia w kuchni. Odpowiednie również dla wegetarian - wystarczy zamiast mięsa do nadzienia dodać np. pokrojone pomidory lub posiekane wnętrze warzywa, które będziemy faszerować. Tu przepis na

Faszerowane kabaczki w sosie pomidorowym z miętą

Składniki:
na 4-5 osób
  • 12 małych kabaczków (lub mniej większych) 
  • 200-300 g mięsa mielonego (w zależności jak bardzo mięsne ma być nadzienie)
  • 1 1/2 kubka ryżu o krótkich ziarnach (ja niezmiennie zakochana jestem w ryżu egipskim)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka melasy z granatów
  • 1 łyżka przyprawy ras el hanout (można inną ulubioną)
  • 1 szczypta mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie)
  • 1 szczypta cynamonu (dla zwolenników tej przyprawy)
  • 1-2 łyżeczki soli do smaku
Na sos
  • ok. 1 l. wody lub rosołu mięsnego lub warzywnego (może być z kostki rosołowej lub warzywnej)
  • 1 duża puszka pomidorów (mogą być w całości lub rozdrobnione)
  • 2 łyżki melasy z granatów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mięty suszonej
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Ryż przepłukać na sicie, wsypać do miseczki i zalać wrzącą wodą tak, by ziarenka były przykryte. Odstawić na 1-2 godziny. W tym czasie można zmieniać wodę wypłukując skrobię z ryżu.

Kabaczki umyć, osuszyć, odciąć końcówki od strony kwiatu. Nożem, łyżeczką lub przyrządem do wydrążania warzyw (w naszym domu zwanym dziugaczką;) wydrążyć warzywa. Ostrożnie, by nie przebić ścianek, a pozostawić 2-3 mm ich grubości. Wydrążone* warzywa opłukać, odłożyć do obcieknięcia.

Mięso mielone wymieszać z namoczonym ryżem, przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem, melasą z granatów. Wymieszać dla dokładnego połączenia się składników.
Każdy kabaczek nadziewać łyżeczką lub... palcami, co w przypadku małych kabaczków jest wygodniejsze. Nadzienie nie może być bardzo mocno ubite i powinno być poniżej ok. 1 cm końca warzywa, by sos miał miejsce na wpłynięcie do wnętrza i ryż na pęcznienie w czasie gotowania. Jeśli zbyt mocno ubijemy wnętrze kabaczka, po ugotowaniu nadzienie będzie suche a ryż twardawy.
W sporym garnku zagotować wodę (wywar), dodać posiekane lub zmiksowane pomidory z puszki, przyprawy (oprócz mięty i czosnku) i sól, jeśli wywar nie był słony. Zagotować. 
Włożyć nafaszerowane kabaczki, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. pół godziny na wolnym ogniu. Dodać zmiażdżony czosnek, miętę i gotować jeszcze 5 minut. Dosolić i doprawić do smaku.
Podawać gorące jako danie główne. Kusa mahszi też bardzo dobrze smakują podawane w temperaturze pokojowej jako przystawka. Aromat duszonych warzyw, pomidorów z sosu, czosnku i orzeźwiający dodatek mięty sprawia, że obok tego dania nie można przejść obojętnie :)

A ponieważ miałam trochę więcej farszu niż było potrzebne do faszerowania kabaczków nafaszerowałam również paprykę czerwoną, paprykę zieloną i pomidora. Wszystko było bardzo pyszne. Zjedliśmy na ciepłą kolację.

Saha ła hana!
Smacznego :)



Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl