>PRZEPIS< Hommos, humus z gotowanej cieciorki

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Hommos (hummus) z gotowanej cieciorki

Dobry hommos musi być lekko kwaskowaty, z wyczuwalnym smakiem czosnku i oliwy. Podawaj hommos z kawałkami arabskiego chleba, miękkiego lub przypieczonego, i natką pietruszki (która doskonale oczyszcza oddech z czosnkowego aromatu;)

Hommos można przygotować z suszonej cieciorki lub jako gotowe danie z puszki. Jeśli mamy czas preferujemy przygotowanie hummosu na ten pierwszy sposób i taki przepis zamieszczony jest poniżej.

Przepis na 2 szklanki hommosu

 

Cieciorkę namocz na noc. Na drugi dzień gotuj ok. 2 godziny na wolnym ogniu do miękkości. Odcedź (pozostaw nieco wody, w której się gotowała cieciorka i kilka ziaren cieciorki do przybrania dania) i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, by powstała gładka masa. Przypraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj nieco wody, w której gotowała się cieciorka.

Wstaw do lodówki, przed podaniem polej oliwą i ziarnami cieciorki i natką pietruszki, posyp papryką.

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl