Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Przyprawa do hamburgera, mięsa mielonego, 50 g
Przyprawa do hamburgera, mięsa mielonego, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Suszone słońcem pomidory w aromatycznym oleju, 520 g
Suszone słońcem pomidory w aromatycznym oleju, 520 g
29,90 zł 26,90 zł
szt.
Sumak, 75 g
Sumak, 75 g
6,40 zł 5,90 zł
szt.
Herbata liściasta czarna DoGhazal, z kardamonem, 500 g
Herbata liściasta czarna DoGhazal, z kardamonem, 500 g
36,90 zł 29,90 zł
szt.
Masło klarowane Ghee, 400 g
Masło klarowane Ghee, 400 g
29,90 zł 22,90 zł
szt.
Herbata cejlońska Alwazah 400g
Herbata cejlońska Alwazah 400g
31,90 zł 25,90 zł
szt.
Mariamija (mariamije) 50g
Mariamija (mariamije) 50g
14,90 zł 9,90 zł
szt.
Ajvar łagodny, 350 g
Ajvar łagodny, 350 g
17,90 zł 14,90 zł
szt.
Przyprawa do indyka (Shish taouk ahmar), 50 gr
Przyprawa do indyka (Shish taouk ahmar), 50 gr
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Nabulsi, receptura palestyńska, 454 g
Zatar (Zaatar) Nabulsi, receptura palestyńska, 454 g
19,90 zł 15,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Foul blaban - bób z jogurtem i tahini

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Wspomnienie Hassana, którym podzielił się na naszej fejsbukowej stronie stało się inspiracją do zrobienia dania absolutnie typowego dla kuchni arabskiej - bobu z labanem i tahini. 

Bób z labanem i tahini 
czyli bób z jogurtem z dodatkiem pasty sezamowej tahini
na 4-5 osób


Przygotowanie
Bób namoczyć na noc. Na drugi dzień zlać wodę, przepłukać ziarna, zalać czystą wodą, dodać sól i sodę. Gotować do miękkości bobu. Można nie dodawać sody, ale wówczas czas gotowania bobu się wydłuży.
Zmiażdżyć czosnek lub utłuc w moździeżu z odrobiną soli. Do jogurtu dodać czosnek, tahini, sól do smaku. Bardzo dokładnie wymieszać. Składniki sosu można wrzucić do kubka miksera i zmiksować. Lub ubić końcówką do ubijania. Albo rozetrzeć blenderem. Co jest pod ręką.
Sos powinien być płynny, aromatyczny lekko orzechowym smakiem tahini i wyraźnie czosnkowy.

Łyżką cedzakową wyłożyć do miseczki ciepły bób, polać sosem tahini, przybrać pietruszką, posypać kuminem. Po wierzchy polać łyżką lub dwiema oliwy z oliwek.   
Podawać z dodatkiem sałatki, pomidora, kiszonek i pieczywem.

A do tego polecamy napój sporządzony z... wody po gotowaniu bobu :)
Wlać płyn do szklanki, dodać szczyptę soli, szczyptę kuminu i 1 łyżkę soku z cytryny. I już gotowe.

Saha ła hana!
Smacznego!

PS. na naszym facebook-owym profilu umieszczamy różne informacje związane z kuchnią arabską i jej produktami. Kto nas jeszcze nie zna, nie lubi, a ma ochotę polubić i poczytać - zapraszamy - będzie nam bardzo miło - arabskie.pl na facebook-u


Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl