Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Ciasto youfka (yufka) w płatach, baza do dań, 500 g
Ciasto youfka (yufka) w płatach, baza do dań, 500 g
17,90 zł 16,90 zł
szt.
Szklaneczki do herbaty 115 ml. Komplet 6 szt.
Szklaneczki do herbaty 115 ml. Komplet 6 szt.
26,00 zł 19,90 zł
szt.
Przyprawa do ryby, 50 g
Przyprawa do ryby, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Tymianek dziki, 20 g
Tymianek dziki, 20 g
4,50 zł 4,50 zł
szt.
Czosnek suszony mielony, 75 g
Czosnek suszony mielony, 75 g
6,40 zł 5,90 zł
szt.
Falafel - mieszanka. 2 x 175 gr + gratis
Falafel - mieszanka. 2 x 175 gr + gratis
28,90 zł 22,90 zł
szt.
Miseczka z ceramiki do dań ∅ 13 cm
Miseczka z ceramiki do dań ∅ 13 cm
10,90 zł 9,90 zł
szt.
Chili Con Carne 50 g
Chili Con Carne 50 g
5,60 zł 5,60 zł
szt.
Harrisa w proszku, 50 g
Harrisa w proszku, 50 g
6,20 zł 5,90 zł
szt.
Herbata cejlońska Horsehead, 400 g
Herbata cejlońska Horsehead, 400 g
33,90 zł 32,90 zł
szt.
Ajvar łagodny, 350 g
Ajvar łagodny, 350 g
17,90 zł 14,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Fettusz - sałatka z podpiekanym arabskim chlebem

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Fettusz (فتوش, fattusz, fattush) - jedna z najbardziej popularnych sałatek bliskowschodniej kuchni. Jej charakterystycznym składnikiem są kawałki arabskiego chleba, podpieczone na chrupko w piekarniku lub piecu i pocięte lub połamane. W krajach arabskich fettusz jest często przygotowywany w domach lub przez kucharzy dla zagospodarowania czerstwego chleba, który po podpieczeniu staje się pełnowartościowym składnikiem pysznej sałatki i nadaje jej ciekawej chrupkości.

Innym, niemalże obowiązkowym składnikiem fettusz są liście rośliny po arabsku zwanej bakla, a po polsku portulaka pospolita. To mięsiste listki, o orzeźwiającym i nieco kwaskowatym smaku. Niestety u nas mało dostępne i nasze fettusz jest o nie uboższe.

Fettusz w swoim składzie ponadto może mieć sałatę np. rzymską, choć nie we wszystkich przepisach sałata występuje. Co kraj, co miasto, to receptura na fettusz:)

Ważnym składnikiem sałatki jest inny orzeźwiający komponent - owoce granatu lub melasa z granatu. Dla kwaskowatego smaku dodaje się również sumak.

 
Fettusz składa się z warzyw pociętych w dość duże kawałki, w odróżnieniu od tabbouleh, również bardzo popularnej sałatki, która powinna być posiekana bardzo drobno.
Sałatkę podaje się jako samodzielne danie - przystawkę.

Składniki
na 4 osoby
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej (lub lodowej)
  • 1 pęczek pietruszki 
  • 1 łyżka posiekanej mięty świeżej lub łyżeczka suszonej
  • 1 pęczek portulaki - same listki, bez gałązek (jeśli akurat mamy w ogródku)
  • 1 papryka czerwona, 1 zielona
  • 2 pomidory
  • 2 średnie ogórki zielone gładkie
  • 1 pęczek szczypiorku lub mała cebula
  • 4 rzodkiewki (w naszej sałatce nie ma bo dzieci wcześniej wyjadły;)
  • 2 placki chleba arabskiego (khobez, pita)
  • garść ziaren granatu (jeśli mamy pod ręką)
Sos
Przygotowanie
 
Placki chleba (może być czerstwy, suchawy) wkładamy do gorącego piekarnika na ruszt) i podpiekamy aż staną się rumiane. Podpieczony na chrupko chleb połamać lub pokroić w kostkę ok. 2 x 2 cm.

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy do miski. Paprykę, pomidory obrane ze skórki, ogórki zielone, rzodkiewkę kroimy na średniej wielkości kawałki (ok. 1,5 x 1,5 cm). Kroimy szczypiorek, siekamy miętę i pietruszkę. Jeśli składnikiem jest cebula zamiast szczypiorku, kroimy ją w cienkie piórka. 

W moździerzu tłuczemy ząbek czosnku z solą, dodajemy sok z cytryny, grenadinę, sumak, oliwę - mieszając tłuczkiem robimy aksamitny sos do połączenia się składników. W przypadku braku moździerza można czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do słoiczka, dodać pozostałe składniki sosu, zakręcić przykrywkę i energicznie potrząsać słoiczkiem aż powstanie jednolita mieszanka. Sos jest wówczas gotowy.

Do miski z sałatą wrzucić pokrojone warzywa, kawałki chleba, polać sosem. Wymieszać. Gotowe! Zajadać zaraz po przygotowaniu.
Sałatkę można przygotować wcześniej - przypiec chleb, pokroić warzywa, które przechowujemy w lodówce. Przed podaniem posypać chlebem i wymieszać z sosem.

Saha ła hana!
Smacznego :)

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl