Kiedy wyślemy Twoją paczkę?

PROSZĘ PRZECZYTAJ:

Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.

Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia. 

Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.

>PRZEPIS< Bułeczki z serem akawi i pistacjami

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

>PRZEPIS< Bułeczki z serem akawi i pistacjami

Mięciutkie drożdżowe bułeczki, wytrawne w smaku ze słonawym nadzieniem z sera akawi, pistacjami i ziołami. 

Robi się je dość szybko, najwięcej czasu zabiera wyrastanie ciasta. Z podanej w przepisie proporcji wychodzi blacha bułeczek. W sam raz na kolację albo na zabranie do pracy / do szkoły. Wyśmienicie smakują z kubkiem herbaty.

Ser akawi to podpuszczkowy, solankowy ser, który doskonale nadaje się do wypieków. W wysokiej temperaturze się topi. Jest nieodzownym składnikiem deserów, np. knafe bi senije, pysznie smakuje na plackach sfiha. Świetnie nadaje się do takich wytrawnych bułeczek. Jeśli chcemy zmniejszyć słoność sera, powinniśmy go wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkukrotnie.

 

Ciasto:

10 dag drożdży

szklanka ciepłego mleka

łyżeczka cukru

3/4 łyżeczki soli

100 gr masła

4 żółtka

500 dag mąki

 

Nadzienie: 

kostka ok. 40 dag sera akawi

garść pistacji niesolonych

garść posiekanych świeżych ziół

łyżka sezamu

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem w większe misce. Poczekać chwilę aż ruszą. Rozpuścić masło. Do drożdży dodać sól, jajka, przestudzone masło, mąkę - wyrobić elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od ręki i od miski. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do podwojenia objętości na ok. 1h.

W tym czasie pokroić ser w kostkę, zamoczyć w wodzie. W celu odsolenia sera, można kilkukrotnie wodę wymienić. Odsączyć na sitku. 

Wyrośnięte ciasto wyrobić krótko, podzielić na kulki wielkości piłeczki do ping-ponga, z których uformować bułeczki. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, by nieco podrosły.

Posiekać świeże zioła... Mam na tarasie ziołową skrzynkę i na moich bułeczkach tym razem wylądowała mięta, melisa, oregano i bazylia :)

Ubić nieco białko z dwóch jajek. Maczając łyżkę w białku, zrobić niewielkie zagłębienie w podrośniętej bułce, jednocześnie smarując jej wierzch białkiem. Na każdej bułeczce położyć kilka kostek sera, kilka pistacji, posypać ziołami. Silikonowym pędzlem maczanym w białku przesmarować wierzch obłożonej bułeczki, posypać sezamem.

Piec na środku piekarnika ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C. do uzyskania złotego koloru. Obserwować, by ser się rozpuścił, ale nie spalił.

Zajadać na ciepło z sałatką, popijając herbatą. Albo zupełnie inaczej ;)

Saha ła hana! Smacznego!

 

 

 

Opinie o produkcie (0)

Newsletter - zapisz się! Weź 5% rabatu.
Nowości, promocje, nowe przepisy prosto do twojej skrzynki e-mail. Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać 5% rabatu na następne zakupy. (Nie zapomnij potwierdzić linka w otrzymanej wiadomości).
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl