Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Biały ser do borek, 1500 g
Biały ser do borek, 1500 g
24,90 zł 22,90 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Al Salam, 1000 gr
Zatar (Zaatar) Al Salam, 1000 gr
35,90 zł 29,90 zł
szt.
Kawa NAJJAR, 200 g
Kawa NAJJAR, 200 g
23,10 zł 21,90 zł
szt.
Woda różana, 250 ml
Woda różana, 250 ml
9,90 zł 7,90 zł
szt.
Kawa NAJJAR, 450 g
Kawa NAJJAR, 450 g
46,90 zł 39,90 zł
szt.
Przyprawa do kibbe, kibby, drobno mielona, 50g
Przyprawa do kibbe, kibby, drobno mielona, 50g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Yerba mate Kharta Khadra 230 g
Yerba mate Kharta Khadra 230 g
12,90 zł 9,90 zł
szt.
Miseczka z ceramiki do dań ∅ 16 cm
Miseczka z ceramiki do dań ∅ 16 cm
13,90 zł 11,90 zł
Przyprawa do Makloubeh, 50 g
Przyprawa do Makloubeh, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Ciasto youfka (yufka) w płatach, baza do dań, 500 g
Ciasto youfka (yufka) w płatach, baza do dań, 500 g
17,90 zł 16,90 zł
szt.
Przyprawa do ciasta kaak (kahk), 50 g
Przyprawa do ciasta kaak (kahk), 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Bułeczki z melasą i mahlep

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Bułeczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem melasy z morwy i przyprawy mahlep. Na wierzchu oczywiście sezam :) Poza tym w bułkach wylądowały ziarna słonecznika i nieco otrąb pszennych. Smak takiego pieczywa, z orientalnym dodatkiem, jest bardzo oryginalny. Warto wypróbować.

Składniki na 16 bułeczek

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 24 g drożdży
  • ok. 4 szklanki mąki
  • (opcjonalnie 2-3 łyżki otrąb pszennych)
  • 2 - 3 łyżki melasy (z daktyli, z morwy lub karobowej - wszystkie świetnie się nadadzą)
  • (jeśli nie mamy melasy - 2 łyżki cukru)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru do zaczynu drożdżowego
  • 110 g miękkiego masła (ja używam masła klarowanego pół na pół z margaryną do pieczenia lub olejem)
  • 2 jajka roztrzepane
  • 1 łyżeczka przyprawy zmielonej mahlep
  • garść lub dwie pestek słonecznika
  • 1 jajko rozbełtane do posmarowania bułeczek
  • 1 łyżka ziarenek sezamu lub innej ulubione posypki (mak, słonecznik, otręby)

Drożdże rozkruszyć w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki mąki. Wymieszać, odstawić na bok, by drożdże ruszyły. Rozpuścić masło. W misce wymieszać, ręcznie lub robotem, mąkę, jajka, rosnące drożdże, rozpuszczone masło, melasę, mahlep, otręby i sól. Wyrobić ciasto tak, by odstawało od miski. W razie potrzeby, jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne - dodać nieco więcej mąki lub otrąb. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, bez zagniatania podzielić na 16 równych części - ja kroję nożem na pół i każdą z części na pół, etc. Z każdego z 16 kawałków ciasta uformować kształtną bułeczkę. Ułożyć na blacie w ok. 2-3 cm odstępach. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, by bułeczki podrosły. Podrośnięte posmarować rozbełtanym jajkiem, obsypać np. ziarnami sezamu, delikatnie posmarować jajkiem raz jeszcze (ziarenka nie będą się okruszały z gotowych bułeczek).

Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 185 st. C przez ok. 20-25 min. do zarumienienia. Wystudzić na kratce.

Bułeczki są świetne jeszcze ciepłe, bardzo smaczne na drugi i trzeci nawet dzień (jak jeszcze zostaną;) Takie odrobinę słodkawe bułki (przez dodatek melasy lub cukru) najsmaczniejsze są z dobrą konfiturą, z serem miękkim lub białym, z miodem, z melasą czy mieszanką melasy z tahini (dbs bthine). Świetna propozycja np. na niedzielne śniadanie. 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl