Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Tahini, tahina, pasta sezamowa w szkle, Ekonomik, 300 g
Tahini, tahina, pasta sezamowa w szkle, Ekonomik, 300 g
16,90 zł 14,90 zł
szt.
Przyprawa do ciasta kaak (kahk), 50 g
Przyprawa do ciasta kaak (kahk), 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Frikeh (Freekeh), zielone ziarno pszenicy, 700 g
Frikeh (Freekeh), zielone ziarno pszenicy, 700 g
19,90 zł 17,90 zł
szt.
Pestki dyni prażone Al-Samir, 300 g
Pestki dyni prażone Al-Samir, 300 g
19,90 zł 17,90 zł
szt.
Przyprawa do Makloubeh, 50 g
Przyprawa do Makloubeh, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Przyprawa marokańska, mieszanka, 50 g
Przyprawa marokańska, mieszanka, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Herbata cejlońska, 500 g
Herbata cejlońska, 500 g
26,90 zł 24,90 zł
szt.
Yerba mate Kharta Khadra 230 g
Yerba mate Kharta Khadra 230 g
12,90 zł 9,90 zł
szt.
Biały miękki ser śniadaniowy 60%, YAYLA, 1500 g
Biały miękki ser śniadaniowy 60%, YAYLA, 1500 g
43,90 zł 34,90 zł
szt.
Melasa z daktyli, Dbs 450 g BASRA
Melasa z daktyli, Dbs 450 g BASRA
19,90 zł 17,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Börek - ciasto jufka z nadzieniem

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Börek ze szpinakiem i serem

Börek to rodzaj wypieku, który może przybierać przeróżne formy. Od nadziewanej zapiekanki z blachy, zapiekanki ze zwiniętego rulonu z nadzieniem, przez trójkąty, po pojedyncze "cygara" czyli zawiajańce. Wspaniała w tej potrawie jest jej różnorodność - nie tylko formy ale również nadzienia - białe sery, mięso mielone, baranina, kurczak, warzywa, orzechy. Börek to bardzo szeroka definicja smacznej potrawy, którą szczególnie łatwo i szybko przygotujemy, gdy wykorzystamy gotowe ciasto jufka.

Do przygotowania blaszki 25x35 cm potrzebne będzie
  • ł opakowania ciasta jufka
  • ok. 1 kg liści szpinakowych z łodyżkami
  • opakowanie sera typu brie, pleśniowego, fety
  • 2-3 ząbki czosnku
  • czubata łyżka masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki masła klarowanego rozpuszczonego do posmarowania börek w blaszce
Szpinak przygotować wg ulubionego sposobu. Ja dobrze myjęłodyżki kroję na małe odcinki, liście w całości. W rondlu rozpuszczam tłuszcz, wrzucam pokrojony drobno lub zmiażdżony czosnek, pokrojone łodyżki. Podduszam chwilę i dodaję liście. Doprawiam solą i pieprzem. Szpinak nie potrzebuje wiele czasu. Liście miękkną błyskawicznie i jak tylko smaki się połączą jest gotowy do nadziewania.
Blaszkę smaruję tłuszczem - masłem lub olejem. Wykładam płat ciasta w taki sposób, by porządnie z obu stron wystawał poza brzegi blaszki. Na to drugi płat na krzyż też z naddatkiem. Staram się tak ułożyć ciasto, by narożniki były porządnie zabezpieczone przed ewentualnym wyciekaniem nadzienia. 
Do tak przygotowanej foremki wkładamy co mamy pod ręką - nadzienie mięsne, ryżowe, warzywne. Ja wyłożyłam duszony szpinak, nieco odsączony, a na to plasterki sera.
Na nadzienie zakładamy płaty ciasta spoza blaszki, przykrywając na krzyż. Wierzch "pakunku" w blaszce posmaraowałam obficie rozpuszczonym masłem klarowanym. I do piekarnika na 25-30 minut w temp. ok 170-180 st. C. Do wyraźnego zarumienienia wierzchu ciasta. 

Pyyyycha...
 
Saha ła hana!
Smacznego:)

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl