Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Tahini, tahina, pasta sezamowa w szkle, Ekonomik, 300 g
Tahini, tahina, pasta sezamowa w szkle, Ekonomik, 300 g
16,90 zł 14,90 zł
szt.
Habak, 50g
Habak, 50g
14,90 zł 9,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 800 g
Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 800 g
34,90 zł 28,90 zł
szt.
Przyprawa do baraniny, 40g
Przyprawa do baraniny, 40g
5,50 zł 5,50 zł
szt.
Przyprawa do kiełbasek sojok, 50 g
Przyprawa do kiełbasek sojok, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 500 g
Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 500 g
18,90 zł 16,90 zł
szt.
Herbata cejlońska z kardamonem, Alwazah 400g
Herbata cejlońska z kardamonem, Alwazah 400g
31,90 zł 27,90 zł
szt.
Herbata czarna liściasta Earl Grey, DoGhazal, 500 g
Herbata czarna liściasta Earl Grey, DoGhazal, 500 g
35,90 zł 29,90 zł
szt.
Herbata cejlońska, 500 g
Herbata cejlońska, 500 g
26,90 zł 24,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Mloukhieh, molokheya, mulukhiya... z kurczakiem

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Mlokhieh (Mloukhieh, molokheya, mulukhiya) 

to daleki kuzyn szpinaku. Po łacinie - Corchorus Corchorus L. W kuchni bliskowschodniej (głównie w Egipcie, Libanie, Syrii) bardzo popularna jest potrawa w oparciu o mloukhieh i tak samo się nazywająca. W zależności od kuchni i tradycji mloukhieh ma formę bardziej płynną, niemalże jak zupa lub bardziej stałą. Do przygotowania dania używa się liści rośliny - świeże, zamrożone, suszone, suszone sproszkowane czy konserwowane. Do tego mięso z królika, kurczaka czy inne ulubione. Cebula, czosnek, pomidory. I przyprawy. Co kraj to mloukhieh :)

My zjedliśmy z jasnym grubym burgolem. Mloukhieh w naszej wersji świetnie będzie smakowało z ryżem czy chlebem. 

 

Mloukhieh po damasceńsku wg cioci Amine 

 
- mięso kurczaka - pierś lub inne w ilości ulubionej (ja do mojego dania użyłam 1 kg mięsa z kurzęcych ud)
- dwie duże cebule pokrojone w piórka
- 4-5 dużych ząbków czosnku utłuczonych w moździerzu z łyżeczką soli na pastę
- puszka pomidorów lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- duża czubata łyżka masła klarowanego
- ulubione przyprawy do mięsa
 
Zawartość puszki z mloukhieh wyłożyć na sito, przelać wodą i odsączyć.
 
Mięso pokroić w niewielkie kawałki. W misce wymieszać z ulubioną przyprawą (ja użyłam przyprawy sojok, którą ostatnio dość mocno eksploatuję w kuchni, tu się sprawdziła świetnie). Odstawić na pół godziny.
 
W brytfannie lub na dużej patelni rozgrzać masło klarowane i porcjami obsmażać mięso do uzyskania złotego koloru. Dołożyć cebulę i smażyć składniki na sporym ogniu mieszając. 
Dodać czosnek i chwilę razem smażyć, by czosnek wyraźnie oddał swój aromat. Dodać pomidory (rozdrobnione widelcem) lub pastę (rozmieszaną z połową szklanki wody).  Do obłędnie już pachnących składników dodać odsączone mloukhieh. Można wcześniej liście pokroić na mniejsze kawałki. Ja wolałam takie nie pokrojone. 
Dokładnie wymieszać całą potrawę. Jeśli jest zbyt sucha dolać wody. Dusić na niewielkim ogniu do wymieszania smaków i aromatów, ok. 15-20 min. Dosolić do smaku, można użyć czarnego pieprzu. Mloukhieh konserwowe jest dość kwaśne więc nie ma potrzeby dodatkowo zakwaszać dania. W przypadku wykorzystania mloukhieh suszonego wskazany jest dodatek soku z cytryny. 
 
1 szklankę kaszy burgul jasnej grubej przyprażyć na łyżce masła klarowanego. Zalać 1 i 3/4 szklanki wrzątku, posolić, zawrzeć, przykryć i pozwolić kaszy dojść na sypko na maleńkim ogniu przez 20 min.
 
Gorące mloukhieh podawać na kaszy (lub ryżu). Można wzbogacić smak przez posypanie całości uprażonymi orzeszkami pinii.
 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl